Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voetbal is mateloos populair bij kinderen. En gelukkig maar. Want voetbal is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het is een balsport die ervoor zorgt dat je uithoudingsvermogen toeneemt, je bent veel aan het bewegen en het is goed voor de sociale ontwikkeling. Daarnaast is het goed voor het zelfvertrouwen van kinderen als ze af en toe een doelpunt maken. Ook willen ze graag lijken op hun helden zoals Messi of Ronaldo. Posters op de kamer en het liefste dragen ze ook een shirtje van hun idolen. Voetbal geeft energie en houdt kinderen gezond en sociaal.

Gezond en fit

Door te voetballen blijven kinderen gezond en fit. Ze gaan trainen en krijgen hierdoor een beter uithoudingsvermogen. Dit gaat op een speelse manier. Tijdens de trainingen spelen kinderen ook veel partijtjes waardoor ongemerkt hun conditie beter wordt. Bij voetbal wordt ook veel gesprint en moet er veel omgeschakeld worden tussen aanvallen en verdedigen. Hier worden ze nog sterker en actiever van. Ook wordt er gewerkt aan de explosiviteit en de snelheid tijdens het voetballen. De spierkracht neemt ook toe als je langer voetbalt. Eigenlijk wordt het hele lichaam ingezet tijdens het voetballen. Ook aan de coördinatie wordt gewerkt, je moet goed op de bal letten, op het juiste moment springen of een sliding inzetten. Timing is ook een belangrijk onderdeel van voetbal. Net als het hebben van goede reflexen. Kortom; voetbal is een totaalsport waarbij je alles moet gebruiken.

Sociale sport

Voetbal is een sociale sport die zeer goed is voor de ontwikkeling voor kinderen. Het is een teamsport waarbij je dus veel samen moet werken om te kunnen winnen. Teamspirit, solidariteit en tactiek, alles moet worden ingezet om de overwinning te kunnen halen. De groep is veel belangrijker dan het individu, en daar gaat het om in deze sport. Samenwerken is belangrijk om de tegenstander te verslaan. De trainer zal dit tijdens de trainingen aanleren. Tijdens de wedstrijden zal de coach dit ook nog eens benadrukken. Als kinderen op voetbal zitten ontmoeten ze ook andere kinderen die ze nog niet kennen. Hierdoor maken ze nieuwe vriendschappen. Omdat deze vriendschappen voortkomen vanuit de voetbal schept dit meteen een band.

Goed materiaal

Om de voetbalsport goed uit te kunnen oefenen is goed materiaal essentieel. Goede voetbalschoenen zijn belangrijk, maar zeker ook scheenbeschermers die goed je schenen kunnen beschermen. Net als voetbalsokken die van goede kwaliteit moeten zijn zodat ze niet halverwege het seizoen verkleuren of naar beneden zakken. Voor thuis is een goed voetbaldoeltje aan te raden om ook in de avonduren thuis met je kind nog te kunnen oefenen. Hier worden ze nog beter van!

Meer zelfvertrouwen

Kinderen houden van idolen. Ze zijn bijvoorbeeld gek op Messi of Ronaldo en dromen ervan om later ook zo’n goede voetballer te worden. Het is dan ook leuk om een mooi shirt van zo’n speler cadeau te doen als verjaardagscadeau. Hiermee voelen ze zich beter en krijgen ze ook meer zelfvertrouwen. Nu zullen ze ook meer zelfvertrouwen krijgen als doelpunten gaan scoren. Want dat geeft natuurlijk een kick als je een belangrijk doelpunt maakt. En dan juichen zoals je helden juichen. Dat maakt voetbal zo’n prachtige sport.

Competitie

Als kinderen eenmaal wedstrijden gaan spelen merken ze ook wat competitie is. Andere kinderen, andere teams willen van je winnen. En jij natuurlijk van hun. Tijdens het seizoen kijk je vaak op de ranglijst en wil je natuurlijk eerste worden. Tijdens toernooien zijn er mooie bekers te winnen en dat heeft altijd een magische aantrekkingskracht op kinderen. Ze willen beter worden, vechten en gaan voor die eerste plek. Eigenschappen die ze ook weer meenemen naar school en later in hun werk. Voetbal zorgt voor gezond competitiegedrag die ze later in hun leven ook nog heel goed kunnen gebruiken.

Totaalsport

Voetbal is een totaalsport die ideaal is voor kinderen. Het is goed voor de conditie en de ontwikkeling van het lichaam. Maar het is zeker ook een sport waarmee je sociale vaardigheden ontwikkelt. Daarnaast krijgen kinderen meer zelfvertrouwen als ze goed spelen, scoren en winnen. En ze leren om te vechten voor hun plek, om te concurreren met andere kinderen. Zo komen alle facetten aan bod bij bod waardoor het een ideale sport is voor kinderen. Door ze af en toe eens te verwennen met een shirt van hun idool of bijvoorbeeld een voetbaldoeltje thuis kun je ze als ouders extra stimuleren om lekker te gaan voetballen.