Search
Close this search box.

Toe aan een nieuwe vloerbedekking? Dan heb je de keuze uit verschillende opties: houtlook laminaat delen, kamerbrede vinylen zeil, of een heerlijk zacht (maar moeilijk te stofzuigen!) hoogpolig tapijt. En dat is nog maar het begin. Weet je niet goed wat jij graag op de vloer van je (nieuwe) woning wilt leggen? Dan is deze keuzegids jouw snelle hulpje.

Vinyl

Een vloerbedekking van vinyl is een zacht, plooibaar zeil dat je zelf op maat kunt snijden, zodat het jouw vloer precies bedekt. Dit materiaal is goedkoop, en het kan in elke denkbare kleur en patroon geleverd worden. Ga voor een chique natuursteenlook, kies voor vinyl dat eruit ziet als laminaatdelen, of kies een artistiek ontwerp met kleurrijke verfspetters. Vinyl heeft méér voordelen: het is makkelijk te reinigen en vochtbestendig. Door zijn zachtheid en elasticiteit heeft het de fijne eigenschap dat vallende glazen en borden een kans hebben om te overleven. Wel kan het makkelijk beschadigd worden door scherpe en puntige voorwerpen, voelt het koud aan, en ziet het er een beetje goedkoop uit.

Laminaat, parket en PVC-vloerdelen

Deze vloeren hebben gemeen dat je ze deel voor deel legt. Parket bestaat uit losse houten delen die tegen elkaar aan worden gelegd. Dat levert een luxe vloer met een lage slijtage gevoeligheid op. Wel is parket een dure en vochtgevoelige oplossing. Laminaat is een veel betaalbaardere imitatie van parket, en bestaat uit dunne platen van houtvezel met daarop een aantrekkelijke print – vaak houtlook of steenlook. PVC-vloerdelen zijn vergelijkbaar, maar worden volledig van kunststof gemaakt en zijn daardoor erg goed geschikt voor vochtige ruimtes. Doordat laminaat en PVC-delen vaak snel in elkaar geklikt kunnen worden, kan je ze zonder veel moeite zelf leggen.  

Tapijt en vloerkleden

Tapijt is zacht, warm en aantrekkelijk. Het wordt gemaakt van een grote reeks vezels en blends. De goedkoopste daarvan zijn polyester, nylon en PP: niet de zachtste keuze, maar wel makkelijk schoon te maken. Duurder en mooier, maar ook lastiger te reinigen, zijn tapijten van natuurvezels: wol, katoen en zelfs zeegras en jute. Verder heb je de keuze uit praktische laagpolige tapijten met een korte vezel en luxe (en dure!) hoogpolige tapijten. Het leggen van een kamerbreed tapijt kan een uitdaging zijn. Je kunt daarom kiezen voor een paar losse vloerkleden, die alleen je favoriete plekken bedekken. Ook bestaan er tapijttegels waarmee je een kamer snel van een nieuwe vloerbedekking kunt voorzien. Tenslotte is tapijt verkrijgbaar in méér verschillende tinten en motieven dan elke andere soort vloerbedekking.  

Tegels en natuursteen

Deze stenen vloerdelen zijn heel aantrekkelijk en bovendien erg duurzaam. Je kunt kiezen uit tegels van natuursteen, keramiek of porselein. Ook dit type vloerbedekking is te koop in veel verschillende uitvoeringen. Een stenen vloer is zeer vochtbestendig en daarom een gewilde keuze voor het sanitair en de keuken. Bovendien zijn de tegels heel goed schoon te maken. Een nadeel is wel de aanzienlijke prijs en het grote gewicht. Ook voelen tegels, als er tenminste geen vloerverwarming onder aangelegd is, erg koud aan.