Zoek
Sluit dit zoekvak.

Even de kinderen ‘aan tafel’ roepen op de camping, tijdens de wintersport tijdens het skiën de achterblijvers informeren over je positie of met 2 of meer auto’s op vakantie en tijdens reis met elkaar in contact blijven. Tal van voorbeelden waar een telefoon even onpraktisch kan zijn of het bereik te wensen over laat. Een setje walkie talkies mee op vakantie kan dan uitkomst bieden.

Licentievrij

De meeste walkie talkies zijn vergunningsvrij te gebruiken in de EU wanneer zijn binnen de zogenaamde PMR446 regeling vallen. Andere apparatuur met afwijkende frequenties of zendsterkte zijn mogelijk vergunningplichtig of zelfs illegaal in binnen- en buitenland . Een winkelier of webshop informeert normaal gesproken de consument alvorens aankoop over een eventuele vergunningplicht. Er zijn geen (legale) oplossingen om het bereik van vergunningsvrije walkie talkies te vergroten. Illegaal gebruik kan, afhankelijk van het land, leiden tot (hoge) boetes en inbeslagname van de apparatuur.

Voor- en nadelen

Wanneer er geen vergunning benodigd is dan is een walkie talkie na aanschaf, in tegenstelling tot een mobiele telefoon, vrij van periodieke kosten zoals gesprekskosten of terugkerende abonnementskosten. Wel zijn er kosten voor het vervangen van penlite batterijen of een accu pack. Een ander verschil met een mobiele telefoon is dat men met een walkie talkie niet afhankelijk is van een internetverbinding of telefoonnetwerk nodig is. Het nadeel is echter dat het bereik beperkt is en daarnaast nog eens afhankelijk van de omgeving. Zo kan men bijvoorbeeld over een kleine camping prima communiceren, maar kunnen bij een grote camping bereikproblemen optreden. Wanneer men andere vakantiegangers treft met walkie talkies kunnen de sets op elkaar afgestemd worden, mits ze beide binnen de Europese PMR446 regeling vallen.

De keuze is reuze

Er is een willekeur aan merken en uitvoeringen waar de consument uit kan kiezen. Onbekende merken die op penlite batterijen werken tot een wat professionelere uitvoering met battery pack, lader in een stevige behuizing. Over het algemeen kan men zich goed inlezen op internet of laten informeren door de leverancier over de verschillen en tussen de wirwar aan modellen. De meest verkochte walkie talkies in Nederland en België zijn van het Amerikaanse Motorola en het Japanse Kenwood JVC.

Groepsreizen

Voor groepsreizen kunnen bedrijven en reisorganisaties tegenwoordig ook walkie talkies huren zodat iedereen bereikbaar is op de piste of tijdens gezamenlijke uitstapjes. Daarnaast kan het toestel gelijk fungeren als rondleidingset tijdens excursies of teamoverleg. Diegene die de presentatie verzorgt spreekt en de gasten luisteren, al dan niet met een oortje. Voor rondleidingen in kerken, musea en toeristische attracties zijn oortjes vaak verplicht of men moet de reeds aanwezige materialen gebruiken.