Search
Close this search box.

Voordat je een kast gaat kopen is het verstandig om goed na te denken wat je precies voor kast zou willen. Bijvoorbeeld wat de exacte functie van de kast wordt, wil je deze puur gebruiken voor bergruimte of moet de kast ook mooi passen bij het interieur? Als de kast goed aan moet sluiten op jouw bestaande interieur is het verstandig om goed te letten op de stijl en de materiaalkeuze. Want bij een landelijke stijl hoort natuurlijk een hele andere kast dan bij een strak, modern interieur. Hieronder enkele handige tips bij het kiezen van de juiste kast!

Wat ga je doen met de kast?

Bepaal voor jezelf goed waar je de kast voor wilt gaan gebruiken. Als dit een kast voor op zolder is, dan staat deze uit het zicht en ga je waarschijnlijk echt voor bergruimte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het op kunnen bergen van de winterjassen en de kerstdecoratie. En bij het wisselen van de seizoenen wil je hier juist weer de kampeerspullen in kwijt kunnen. Hierbij is het doel om dus zoveel mogelijk bergruimte in de kasten te hebben. Een kledingkast of een ladekast zijn hiervoor ideale kasten. Deze bieden veel bergruimte en je kunt ook nog kiezen voor aparte laden waar je bijvoorbeeld dingen apart in kunt opbergen. Het is natuurlijk fijn om in bepaalde dingen gescheiden te houden zodat je dit weer gemakkelijk kunt pakken als je deze nodig hebt. Als het doel van de kast is dat je deze neer wilt zetten in de huiskamer om onder andere servies, spellen en boeken in te zetten dan is een boekenkast ideaal. Veel boekenkasten hebben planken voor de boeken maar ook laden waar je bijvoorbeeld servies en spelletjes in kunt opbergen. Ook kun je enkele planken van de boekenkast gebruiken als presentatieruimte om bijvoorbeeld een verzameling miniatuur auto’s op te presenteren. Wil je juist een kast waarin je waardevolle zaken wilt opbergen, maar gelijktijdig deze wilt laten zien, dan is een vitrinekast ideaal. Wat je wilt laten zien aan de wereld blijft stofvrij en het glas zorgt tevens voor een luxe effect.

Welk materiaal past bij interieur?

Je wilt natuurlijk dat de kast aansluit aan bij het bestaande interieur. Heb je gekozen voor een landelijke stijl, met veel hout en natuurlijke kleuren, dan is het verstandig om hier ook een kast bij te kiezen. Hiermee kun je qua details van de kast ook zorgen voor aansluiting met het overige interieur. Heb je bijvoorbeeld veel glas in huis dan zijn kasten met raampjes een aanrader. Hiermee hou je eenheid in het interieur. Ook mooie subtiele details zoals handgreepjes geven een kast net dat bijzondere tintje dat wellicht ook terug te vinden is in je overige interieur. Heb je een strak, modern interieur, dan is een kast gemaakt van staal of RVS aan te raden. Als je een industrieel interieur hebt, sluit een grote, open kast goed aan. Het is altijd handig om een foto van je interieur naast de foto van een kast te houden om te kijken of dit goed bij elkaar past.

Hoe groot moet de kast zijn?

Zorg dat je precies weet waar de kast moet komen te staan en hoeveel ruimte deze in mag nemen. Hiermee heb je de afmetingen alvast bij de hand als je een kast gaat kiezen. Kijk hierbij altijd naar de lengte, de breedte, maar ook naar de hoogte. Hou hierbij altijd rekening met een stukje ruimte om de kast heen om deze goed schoon te kunnen maken.

Verschillende soorten kasten

Als je precies weet waar je de kast voor gaat gebruiken, waar deze gaat staan en wat de afmetingen mogen zijn, kun je gericht een kast gaan kiezen. Kijk hierbij eens rustig rond en laat alle mogelijkheden de revue passeren. Zeker in het geval waarbij je een kast voor meerdere doeleinden gaat gebruiken, is er heel veel keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dressoir waarbij je opbergruimte combineert met presentatieruimte. Bijvoorbeeld een dressoir in de huiskamer waarin je onderin glaswerk en servies kunt opbergen maar bovenop de TV kunt plaatsen. Een mooie hoekkast is ideaal om de ruimte efficiënt te gebruiken maar is ook een stijlvolle kast die jouw interieur enorm versterkt. Een klassieke ladekast is juist weer prachtig in een landelijk interieur. Daarnaast kun je jouw ideale kast natuurlijk ook uitkiezen op basis van de vele details die het verschil maken. Glasplaatjes, handgrepen of mooie versieringen. Alles is mogelijk. Al jouw wensen kun je kwijt in de ideale kast voor jou. Eén ding is zeker; jouw droomkast bestaat!