Zoek
Sluit dit zoekvak.

Iedere keer als je iemand ziet lopen met een hond wordt die wens groter; de wens om zelf een hond te hebben. Misschien heb je het zelfs al besproken met je partner of met je gezinsleden. Het is ook niet zo gek dat je deze wens hebt, want een hond geeft veel vreugde en liefde. Als je eenmaal deze wens hebt uitgesproken en hebt besloten om voor een hond te gaan, is het goed om een aantal zaken helder in beeld te hebben wat betreft de aanschaf van zo’n trouwe viervoeter.

Hond uit een asiel of een puppy bij een fokker

Een hond uit een asiel heeft al een leven achter de rug. Je bent niet de eerste eigenaar en de hond heeft al een eigen karakter. Aan de andere kant is het voor zo’n hond natuurlijk veel leuker bij jou dan in een asiel, dus in zekere zin help je de hond ermee als je deze meeneemt naar een nieuwe, veilige leefomgeving. Voordat je definitief kiest voor een hond uit een asiel is het goed om er even een rondje mee te lopen, om te ervaren welk gevoel je bij de hond hebt. En hij bij jou natuurlijk. Als de hond eenmaal bij je thuis is, is het verstandig om direct te beginnen met de heropvoeding, zodat de hond weet wat bij jou thuis de huisregels zijn. Voordeel van een puppy afkomstig van een fokker is dat jij het eerste echte baasje bent voor de hond. Hiermee kun je jouw viervoeter vanaf heel klein gedragsregels aanleren en hoef je niets af te leren, alleen maar aan te leren. Ook heeft de hond geen verleden en zal hij niet snel onvoorspelbaar reageren op situaties. Het is wel belangrijk om goed te onderzoeken of de fokker betrouwbaar is waar jij jouw puppy wilt kopen. Kijk of er informatie over de fokker te vinden is in de vorm van recensies en vraag zoveel mogelijk achtergrondinformatie op. Het is verstandig om pas een puppy van een fokker te kopen, als jij daar een goed gevoel bij hebt.

Goede spullen voor de hond

Honden houden ervan om een eigen plekje te hebben waar ze zich even terug kunnen trekken. Een fijne hondenmand is hiervoor ideaal. Hiermee geef je de hond echt zijn eigen plekje en dat zal hij op prijs stellen. Honden vinden het fijn om aangehaald te worden, om te wandelen maar ook om even tot rust te komen. Ook kun je kiezen om naast de hondenmand ook een hondenkussen aan te schaffen. Voordeel van een hondenkussen is dat je deze gemakkelijk mee kunt nemen als je bijvoorbeeld bij iemand op visite gaat en de hond gaat mee. Natuurlijk is een voederbak ook belangrijk. Hierbij is het raadzaam om een voederbak te kiezen die groot genoeg is om bijvoorbeeld over een paar jaar ook nog te gebruiken. Koop deze dus op de groei. Een halsband is ook belangrijk om direct aan te schaffen. Zeker als een hond in de groei is, is het belangrijk om regelmatig te controleren of het bandje niet te strak zit. Ook kun je jouw hond lekker verwennen met hondensnacks, bijvoorbeeld na het wandelen, dan verdient de hond natuurlijk ook iets lekkers. Overigens worden hondensnacks in de eerste jaren ingezet als beloningsmiddel om de hond te trainen.

Kosten voor een hond

Het begint al met de keuze voor een hond uit een asiel of een puppy van een fokker. De kosten voor een hond uit een asiel liggen aanzienlijk lager. Voor een asielhond betaal je ongeveer 250 Euro. Voor een puppy betaal je aanzienlijk meer, namelijk rond de 500 Euro. Wil je gaan voor een rashond, dan betaal je rond de 1000 Euro. Daarnaast zijn er ook een aantal eenmalige kosten waar je rekening mee moet houden zoals een hondenmand, een voederbak en een halsband. Daarnaast wil je natuurlijk nog meer leuks in huis hebben om jouw hond een warm welkom te heten. Denk hierbij aan hondensnacks en speeltjes. Hier komen nog jaarlijkse kosten bij voor medische zorg. Gemiddeld kost een hond tussen de 1200 en 1500 Euro per jaar.

Combineren met werk

Houd er rekening mee dat een hond ongeveer om de 6 uur uit moet. Als jij 8 uur per dag aan het werk bent en daar komt ook nog reistijd bij, zorg er dan voor dat je iemand hebt die s’middags dat de hond kan uitlaten.

Goed voorbereid

Een hond is natuurlijk een schitterend dier om in huis te hebben. Een hond geeft energie, liefde en is trouw. Toch is het belangrijk om bovenstaande zaken helder in beeld te hebben voordat je overgaat tot de aanschaf van een hond. En dan kan het grote genieten beginnen. Lekker met de hond door het bos wandelen of langs het strand. Een droom komt uit!