Search
Close this search box.

Misschien heb je al langer in je hoofd om eens serieus werk te maken van de barbecue. Vaak meegedaan bij vrienden en familie, maar je hebt nooit de tijd genomen om zelf echt met de barbecue aan de slag te gaan. Want het is natuurlijk heerlijk om je eigen barbecue te hebben en om mensen uit te nodigen. Het fijnste is misschien wel de voorpret. De weerberichten in de gaten houden, het vlees halen en het in je eentje aansteken van de barbecue. Wij voorzien je graag van tips voordat je gaat beginnen met jouw eerste keer barbecueën. Wel handig een aantal goede tips, kun je fijn aan vrienden en familie laten zien dat je eigenlijk een talent bent op het gebied van de barbecue.

Kies de juiste barbecue

Het is belangrijk om goed na te denken wat je precies voor barbecue wilt. Ben je een echte Bourgondiër die het liefste van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gaat barbecueën, dan is een barbecue met echte kolen een aanrader. Hou je ervan om te gaan voor gemak, zonder dat je veel hoeft schoon te maken, ga dan voor de elektrische barbecue. Voordeel van een elektrische barbecue is ook dat je nooit iets in huis hoeft te laten om te kunnen barbecueën als het gaat om de energie die ervoor nodig is. Stroom heb je, het enige wat je hoeft te doen is eventueel een verlengsnoer te gebruiken om de stroom bij de barbecue te krijgen. Een mooie tussenoplossing is de gasbarbecue. Hierbij heb je het gevoel echt dat je aan het barbecueën bent en deze is toch gemakkelijk in gebruik. Je werkt met echt vuur en het vlees wordt echt ambachtelijk klaargemaakt. Wat je ook kiest, denk vooraf goed na wat het beste bij je past.

Het aansteken van de BBQ

Bij een barbecue op kolen moet je deze handmatig aan zien te krijgen. Gebruik hiervoor veilige manieren en ga niet aan de slag met alcohol of spiritus. Hierdoor ontstaan er wilde vlammen en dat wil je niet. Een gasbarbecue is hierbij fijn om te gebruiken. Je steekt eenmalig het gas aan en kan het vanaf dat moment gemakkelijk regelen. Je hoeft niet steeds kolen of aanmaakblokjes erop te gooien en met de gasbarbecue gaar je gelijkmatig het vlees. Met elektriciteit barbecueën kan er zeker niets misgaan.

Vlees pas pakken als je het gaat gebruiken

Vlees is bederfelijk. Zorg dat er geen bacteriën ontstaan, bewaar het vlees wat je nog niet gaat bakken lekker in de koelkast. Hierdoor blijft het koel en kan er niets misgaan. Op het moment dat je eraan toe bent, pak je het uit de koelkast en leg je het op de barbecue. Wat goed werkt, is kleine porties bereiden en deze in schaaltjes in de koelkast te doen. Als je deze schaaltjes voorziet van het aantal stuks wat overeenkomt met het aantal gasten, ben je helemaal goed voorbereid. Precies het juiste aantal op de barbecue en kakelvers bereid.

De juiste temperatuur

De verleiding is groot om zo snel mogelijk te beginnen. Het is juist de kunst om geduld te hebben. Wacht tot de barbecue gelijkmatig heet is voordat je het eerste vlees erop gaat doen. Hierdoor gaar je het vlees gelijkmatig op de juiste temperatuur. Handig is om een thermometer te gebruiken die je in het vlees kunt steken. Ieder stuk vlees heeft zijn eigen temperatuur wanneer het gaar is. Vraag na bij de slager bij welke temperatuur het vlees gaar is wat jij bij hem hebt gekocht. Even temperaturen tijdens de barbecue en je weet precies wanneer je het van de barbecue kunt halen.

Olijfolie

Door de barbecue in te smeren met olijfolie zorg je ervoor dat het vlees niet gaat plakken op het rooster. Hierdoor is het fijner barbecueën. Het vlees blijft niet plakken als je het om wilt draaien en het verbrandt veel minder snel.

Schoonmaken en opbergen

Als je na het barbecueën het rooster gaat schoonmaken is het verstandig om deze in te smeren met citroensap. Dit ontsmet namelijk waardoor je volgende keer weer met een keurig schone barbecue kunt starten. Met de staalborstel kun je de harde stukjes er gemakkelijk afhalen. Een goede barbecuehoes is aan te raden om er na afloop overheen te doen. Dit beschermt de barbecue tegen regen en wind en zorgt er ook voor dat er geen ongedierte bij kan komen.