Search
Close this search box.

Niets vervelender dan slecht beeld tijdens je favoriete tv programma. Dit probleem kan zich voordoen wanneer je te lange antennekabels gebruikt. Wanneer de afstand tussen de hoofdaansluiting en de televisie te lang is ontstaat de kans op slecht beeld. Ook wanneer je het signaal 1 of meerdere keren splitst kan de kwaliteit van het beeld snel achteruit gaan. Het gebruik van een antenneversterker kan helpen je signaal te verbeteren en dus daarmee de kwaliteit van je TV beeld. Te veel signaal kan echter weer zorgen voor blokkerig tv beeld, haperingen en/of eventuele andere storingen.

Een antenneversterker verhelpt geen storingen door interferentie, slechte connectoren of coaxkabels. Daarom is het versterken van het tv-signaal alleen in sommige gevallen een goede oplossing. Het signaal van de televisie moet alleen versterkt worden wanneer de kabel (of meerdere kabels) tussen de televisie en de hoofdaansluiting langer zijn dan 10 meter. Per meter kabel verlies je namelijk signaalsterkte. Om de juiste antenneversterker te kiezen kan je een berekening maken.

Per 5 meter kabel kan je een verlies calculeren van 1dB. Zo kom je op een kabel van 10 meter uit op 2dB versterking. Er zijn ook antenneversterkers te koop 1 of meerdere uitgangen en bijvoorbeeld wel 20 dB versterking. Deze versterkers moeten dus alleen gebruikt worden in het specifieke geval van 20 meter kabellengte. Kortom, zowel meer als minder dB heeft een negatieve uitwerking op het uiteindelijke resultaat. Op verpakking moet het Keur-Logo (van branchevereniging NLkabel) of een keurmerk van de kabelaanbieder (bijvoorbeeld Ziggo) staan.

Zo ben je er zeker van dat het product geschikt is voor digitale televisie en voorbereid is op de toekomst. De producten met een Kabel Keur werken dan ook gegarandeerd met analoge en digitale televisie, radio en internet via de kabel. Alleen wanneer de kabel van meer dan 10 meter geschikt is dan kan je een antenneversterker gebruiken. Ten eerste zet de versterker altijd bij de hoofdaansluiting en gebruik de juiste connectoren. Sluit hierna de kabels aan en dop niet gebruikte aansluitingen af. Mocht je er zelf niet uitkomen dan staan er op online forums verschillende oplossingen beschreven. Ook kabelaanbieders kunnen je telefonisch ondersteunen of een monteur langs sturen.

Bekende fabrikanten van antenneversterkers zijn onder andere Hirschmann, Technetix, Teleste en Astro. Antenneversterkers zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde webshops, elektronica speciaalzaak en bouwmarkten.