Zoek
Sluit dit zoekvak.

Als je succesvol wilt zijn op school of op je werk, is het belangrijk om je hersenen regelmatig uit te dagen. Daarom kun je een aantal sporten beoefenen om je concentratievermogen te vergroten. Daardoor blijf je langer geconcentreerd bij veeleisende taken. Het maakt niet uit welke sport je kiest, de sporten hieronder helpen je om je gedachten vrij te maken. Op die manier laat je de spanningen los en heb je minder last van stress.

Sporten met concentratie

Er zijn verschillende sporten waarbij je opperste concentratie nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan yoga of mindfullness. En ook al lijkt het een koud kunstje, ook bij darten hebben sporters hun concentratie hard nodig. Het is een van de redenen waarom darters regelmatig proberen elkaar uit hun concentratie te halen. Ook bij poker of dansen heb je je concentratie nodig. Je moet immers regelmatig beslissingen maken en de danspasjes onthouden. Dansen is daarmee niet alleen een fysieke sport, maar ook een veeleisende mentale sport.

Yoga

Een van de sporten die regelmatig bovenaan het lijstje staat als het gaat om je concentratievermogen, is yoga. Het is niet alleen goed voor je lichaam om bijvoorbeeld flexibele spieren te hebben of om je spiermassa te vergroten, het zorgt er ook voor dat je meer rust in je gedachten krijgt. Yoga is een goede manier om je hoofd helemaal leeg te maken en te concentreren op jezelf. Als je een hoofd vol zorgen hebt en regelmatig stress ervaart, is yoga de ideale sport om dat tegen te gaan.

Boogschieten of darten

Probeer maar eens een grote pijl op een doel te schieten van 18 meter afstand als je erg moe bent. Dat zal je niet lukken, want hiervoor heb je opperste concentratie nodig. Je hebt een erg goede hand-oogcoördinatie nodig om dit te kunnen. Met het boogschieten wordt je concentratievermogen behoorlijk getraind. Als je boogschieten te veel van het goede vindt, kun je ook kiezen voor darts. Ook hier moet je vanaf een afstand een pijltje in de juiste vakjes zien te gooien. Als je niet geconcentreerd bent, maak je afzwaaiers bij het mikken. Om deze reden zijn er zelfs darters zoals Mervyn King die met oordopjes op het podium spelen. Zo kan hij de geluiden van het publiek wegfilteren en zich volledig op zijn eigen spel richten. Darters klagen dan ook regelmatig dat hun tegenstanders hen uit hun concentratie halen. Om een logische reden; ze gaan er ook echt slechter van spelen.

Dansen

Er zijn maar weinig sporten zo mentaal uitputtend als dansen. Je hebt dus niet alleen een fysieke topconditie nodig, maar ook zeer geconcentreerd zijn. De reden laat zich raden; een choreografie onthouden en goed uitvoeren is lastiger dan je denkt. Je moet zowel fysiek als mentaal fit zijn om ieder danspasje op het juiste moment en op de maat van de muziek uit te voeren. Wil je dus echt je concentratie trainen, dan kan dansen weleens de juiste keuze zijn. Bij het dansen is concentratie lastiger te trainen, het is simpelweg een kwestie van vele uren oefenen en doen. Je lichaam sterker maken, om sommige danstechnieken langer te kunnen volhouden, is wel gemakkelijker te trainen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een krachtstation.

Poker

Pokeren is topsport. Iedere keer als het je beurt is, moet je een goede beslissing zien te nemen. Kies je ervoor om te folden of toch om te checken? Daarbij maak je beslissingen op basis van welke speler tegenover je zit en wat de vorige betpatronen waren. Bij een variant als Texas Hold’Em is opperste concentratie nodig. Met name de buitenlandse goksites bieden deze variant vaak aan. Pokeren is daarmee een sport die mentaal behoorlijk uitputtend kan zijn. Spelers verliezen regelmatig grote bedragen als ze niet geconcentreerd genoeg spelen. Tijdens het pokeren leer je steeds weer nieuwe zaken en moet je ervoor waken dat je niet op de automatische piloot speelt.